fbpx

Tenacious D Fremhævet

Tenacious D

Den største fan af Tenacious D er jeg ikke, men når de nu endelig kommer til byen – for første gang nogensinde! – måtte jeg gribe chancen. Rygtet siger, at da de 6000 billetter blev sat til salg tilbage i marts, gik der kun lige omkring én time og væk var de – til en pris af 420 kroner. Tenacious D har uden tvivl bestemt en pæn fanskare i Danmark. 
Denne koncert markerede desuden også mit første møde med TAP1, og hvilket møde det blev…

Tenacious D:
Hvad er der egentlig at sige om Tenacious D, som ikke allerede er blevet sagt af andre? Duoen, som består af sangerne/guitaristerne Jack Black og Kyle Gass, har siden 1994 underholdt og provokeret med deres blanding af comedy og rock – kritikerne har navngivet genren “mock rock”. Opmærksomheden omkring Tenacious D begyndte i 1999 efter deres egen tv-serie – selvfølgelig kaldet ”Tenacious D” – kørte i fjernsynet. Derfra begyndte de at opvarme for større rocknavne, indtil debutalbummet, selvfølgelig kaldet ”Tenacious D”, udkom i 2001. Tenacious D valgte fra 2006 at når de skulle optræde, så blev det med et fuldt liveband. Dave Grohl indspiller deres trommer i studiet, men det er Bad Religion’s trommeslager som er med live. Samme år udkom ”The Pick Of Destiny”, som samtidigt fungerede som soundtrack til filmen af samme navn. En film som, selvfølgelig, havde de to herrer som hovedroller. Både Jack Black og Kyle Gass er nemlig også skuespillere ved siden af den musikalske karriere. Jack Black har bl.a. været med i så forskellige film som ”School Of Rock”, ”Nacho Libre”, ”Tropic Thunder” og ”King Kong” fra 2005. Videospillet ”Brütal Legend” har desuden også modeleret hovedpersonen efter Jack Black. 

Sidste år udkom ”Rize Of The Fenix”, og naturligvis indeholdt sætlisten en del numre fra selvsamme plade. Først og fremmest… TAP1 er ikke et koncertsted. Det er et lager. Jeg ved ikke om det er den samme scene de opererer med, hver gang men jeg sværger på at den knap er halvanden meter høj. Det er selvfølgelig et problem medmindre man står helt foran scenen, eller bare er naturligt høj. Indretningen er på alle måder også mangelfuld, da der er mange store vinduer rundt omkring, som gør at man både kan se op i himlen, såvel som ud til gaden. Da det stadig er lyst, dræber det virkelig noget af atmosfæren. Den indelukkede og intime stemning, som der normalt er ved indendørs koncerter, oplever jeg ikke i aften. Selve lokalet er utrolig grimt og føles som et lager og ikke et koncertsted – og er det ikke meningen TAP1 skal fungere som sidstnævnte? Her kunne godt foretages nogle ændringer. 

Opvarmningen består i aften af én mand iført et sasquatch kostume, kun bevæbnet med en guitar. Okay, en gang imellem brugte han stortrommen ved det opsatte trommesæt – og én enkelt gang fremviste han en slags solo. Kort sagt, det er røvhamrende kedeligt. Jeg ved godt han er en kendt figur indenfor Tenacious D regimet, men det er tydeligt at folk bare venter på hovednavnet. Heldigvis smutter han af scenen efter 20 minutter. 

Efter 45 (!) lange minutter, hvor temperaturen steg langsomt, men sikkert, bevæger 6 munkeklædte personer sig op på scenen. De to ledere, om man vil, er selvfølgelig i front – selve bandet er henvist til den bagerste del af scenen. Selve scenen består faktisk kun af én stor figur, som skal forestille en blanding mellem et erigeret lem og en Fønix – en penisFønix.  Fra første tone – titelsangen fra det seneste album – star det klart at lyden ikke er fantastisk. Den er ikke decideret dårlig, men når der er ”gang i den” fra scenen, så runger det alt for meget. Igen, lyden er ikke forfærdelig, men den bliver aldrig rigtigt god. 

Det helt store trækplaster i aften er publikum. Især fra de forreste rækker er folk helt vilde. Selvom mange, især fra midten af bagud, virker en smule ukoncentrerede, gøres min tvivl til skamme når brølene lyder både før og efter sangene. Der er en fantastisk stemning. 

Bandet, som jo reelt kun er to personer, spiller som der kan forventes af dem. Tenacious D har alle dage handlet ligeså meget om musikken, som det har handlet om humoren. I aften er der masser af dumme kommentarer og insider jokes, bl.a. om roadien (som der dedikeres en sang til), som åbenbart kun venter på at Jack Black dør, så han kan overtage han plads. Eller hvad med den hvor Kyle forlader bandet, og hvor Jack Black forsøger at overbevise ham om at de i hvert fald ikke kan aflyse, da han skal bruge pengene på kokain – alt sammen opført i ”Dude (I Totally Miss You) og ”Kyle Quit The Band”. Eller hvad med den store robot som kigger på os under “The Metal”? Eller hvad med hvor deres guitarist besættes af Satan i “Beelzeboss (The Final Showdown)”? Det er så indstuderet. Det er gjort tusinde gange, og folk elsker det. Det er da også sjovt nok, men det er også tydeligt at det ikke er meget andet end et show. Jo, de tiltaler os personligt et par gange, men det er så også dét. 

På trods af at alt går som det skal, så rører det mig ikke. Det bliver for plat i længden. Det er egentlig sjovt, for både Jack Black og Kyle Gass kan noget – den første med sin vokal, den anden med guitaren, men de bruger det ikke. Generelt er hvert nummer bygget op omkring deres akustiske guitarer, og ærligt, der er ikke ét mindeværdigt riff. Det er de samme toner hver gang. Jeg har allerede påpeget at jeg ikke er den største fan, men jeg havde håbet på et endnu skørere, sjovere og dummere sceneshow, for at opveje for de, mere eller mindre, ret kedelige sange. 

Men de spiller som de skal og publikum er totalt med – især i de kendte sange. Derfor kan det ikke være en dårlig koncert, vel? Jeg keder mig sommetider, men der er minimum lige så mange øjeblikke hvor det hele er ganske underholdende, så nej, det er ikke skidt. Alt i alt er showet udmærket, men det er samtidigt ikke et show som overbeviser mig. Jeg overhørte endda også nogle gutter som havde set dem 3 gange, og de mente at denne koncert havde været den bedste. Jeg tror ikke at jeg vil se Tenacious D live igen, skulle de besøge Danmark. Èn gang var fint, men 2. gang tvivler jeg på. 
4 stjerner.

Sætliste:
1) – Rize Of The Fenix
2) – Low Hangin’ Fruit
3) – Señorita
4) – The Road
5) – Roadie
6) – Dio
7) – Throw Down
8) – Dude (I Totally Miss You)
9) - Kyle Quit The Band
10) – Friendship
11) – Saxaboom
12) – Kielbasa
13) – Kickapoo
14) – Deth Starr
15) – The Metal
16) – Beelzeboss (The Final Showdown)
17) – We Beat The Devil
18) – Wonderboy
19) – Tribute
20) – Double Team
Encore:
21) – Baby
22) – Fuck Her Gently

Yderligere information

  • Band/Kunstner/Tour: Tenacious D
  • Karakter: Karakter: 4.0
  • Koncert dato: Mandag, 12 August 2013
  • Koncert sted: TAP1
  • By: København
  • Genre: Metal, Rock

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.