fbpx

Soundgarden, Graveyard Fremhævet

Soundgarden, Graveyard

Mandag er sjældent en af de bedste dage at tage til koncert. Publikum er i mandagsstemning og til tider kan man endda være så heldig, at bandet på scenen ligeledes ikke er helt oppe og ringe. Kombiner det med vejr, der med silende regn og tunge skyer, om noget råbte efterår og du har mandag d. 9. september. Aftenens band: intet mindre end Soundgarden og med som opvarmning svenske Graveyard. To fede bands på en aften. Mandagsrammerne var dog trukket hårdt op og sendte et ildevarslende signal. Forum har, for mit vedkommende, aldrig været kendetegnet ved en god lyd og med mørke skyer over hovedet og regnen væltede ned, lå det nærmest i kortene, at et eller andet ville ramme aftenens koncert.

 

Graveyard

 

Sidst jeg så Gravayard var på scenen i Amagerbio tidligere i år. Her gav de en fantastisk koncert, der stadig står som en af de bedste i år for undertegnede. Tilbage til fremtiden: Kl. 20:00 gik svenskerne på, samtidig med at Forums lydhelvede valgte at svinge hammeren hårdest. Åbningsnummeret, ”An Industry Of Murder” fra svenskernes 2012 udgivelse, Lights Out, bragede igennem i et lydinferno der sjældent er hørt lignende. Joakim Nilssons vokal druknede i en dundren af trommer og bas, der buldrede løs som kanonslag i en bliktønde. En mildest talt forfærdelig start på aftenen. Det tog lidt over halvdelen af koncerten før lyden kom nogenlunde på plads. Efter den fantastiske "Slow Motion Countdown", var det ligefrem muligt, at høre hvad der sket når leadguitarist Jonatan Larocca-Ramm rørte guitaren. En meget skidt start, der heldigvis blev vendt undervejs. Ud over førnævnte fremførte svenskerne bl.a. ”Seven Seven”, ”Ain’t Fit To Live Here” og ”Siren” før det blev takket af. Bandet leverede, og især sidste del var en fornøjelse. Det var ikke i nærheden af at være på højde med deres performance i Amagerbio og det skyldes udelukkende lydforholdene. Bandet var på og virkede endda taknemmelige for at fået pladsen som opvarmning. Publikum tog godt imod og det var også tydeligt at nogle stykker kendte til svenskerne, selvom der ikke var nogen tvivl om, at størstedelen af aftenens publikum befandt sig i Soundgardenland. 

 

Samlet set blev det til 37 minutter på scenen og det er 37 minutter der løber af sted med 3 ud af 6.

 

Soundgarden

 

Forum var, som tidligere nævnt, i aftenens anledning Soundgardenland. Ikke overraskende. til gengæld var det måske lidt overraskende hvor stor en del af Soundgardenland, der reelt kun var "Black Hole Sun"-land. Nuvel, hvis du vil betale 500 kr. for kun at høre et nummer, skal du da have lov til det - i min optik er det en smule ærgerligt. 

 

Anyway, en stor del af det fremmødte (ikke udsolgte) publikum var heldigvis kommet for at høre mere end det ene nummer - som forresten er langt fra at være Soundgardens bedste nummer! Efter en startmæssig skidt lyd under Graveyards opvarmning, var det naturligt, at frygte en gentagelse. "Flower" fra Soundgardens første album, Ultramega OK, var første nummer der blev sendt af sted. Chris Cornell skulle lige have vokalen justeret, men ellers kørte Soundgarden-toget derud af, med få stop. I det hele taget tog bandet ikke mange pauser. Interaktionen mellem band og publikum var haltende. Det blev til lidt enkelte kommentarer og historier fra bandet, men minimalt med direkte kontakt. Generelt virkede bandet lidt mandagstrætte, især til start. Momentvist kom bandet ud over scenen, men det fjernede ikke fornemmelsen af, at gennemsnitsalderen i bandet efterhånden har nået et vist niveau. Frontmanden virkede til tider malplaceret på scenen, især i situationer hvor han stod uden guitar. Det virkede ikke som om den gode Chris helt kunne finde ud af hvad han skulle og den energi, der ellers er i Soundgardens numre lod slet ikke til at eksistere i forsangeren, før han fik skruet guitaren på. Der manglede simpelthen vildskab og indlevelse på scenen - og det var overordnet for bandet.

 

Herudover kan lyden i Forum ligeså godt få et huk med det samme. Den er generelt ikke fantastisk. Denne aften, under Soundgarden, var den bedre men stadig utrolig støjende. Nuvel, der kan så argumenteres for, at Soundgarden skal være støjende, men aftenens niveau var alligevel for højt.

 

Efter åbningsnummeret blev det til "Outshined" og "Black Rain" – to stærke numre, der fulgte godt op og skabte en drivhuslignende tilstand i den forreste del af forum. Sveden piblede frem som guitarist Kim Thayil sendte det ene tunge riff af sted efter det andet. Der blev meget hurtigt skabt en utrolig varm og rocket stemning i forum, mens den "søde" duft af sved, spildt øl og rumcigar langsomt fyldte luften. Det var en svedig koncert, langt hen af vejen til trods for bandets mangelende engagement. Med mange højdepunkter, vil jeg tillade mig at pinpointe mine, der kom i form af "Rusty Cage", "Fell On Black Days", "Been Away To Long", "4th Of July" og ikke mindst aftenens sidste nummer "Beyond The Wheel". Soundgarden havde rodet i kassen og sammensat en setlist, der sikkert har skuffet nogen. Der var ingen "Spoonman" ej heller ingen "Jesus Christ Pose" eller "Superunknown". Til gengæld fik Danmark lov at lægge øre til "Blind Dogs" fra soundtracket til The Basketball Diaries, hvilket var første gang den blev spillet i Europa. En spændende og halv-uforudsigelig setlist, der dog naturligvis indeholdte bandets største kommercielle hit, "Black Hole Sun". Da først det nummer var spillet, som næstsidste, strømmede publikum mod udgangen og gik glip af aftenens bedste og sidste nummer. Herefter kunne vi andre nyde ”Beyond The Wheel” og den efterfølgende gang støj der lukkede og slukkede for en udemærket aften.

 

Det var mandag og desværre føltes det også en del hen af vejen sådan. Soundgarden er ”overraskende” ikke hvad Soundgarden var dengang, men jeg havde en fornøjelig aften med herlige genhør. Nuvel bandet stod lidt tungt på scenen, men set over hele forløbet, fik publikum leveret næsten to timers (måske lidt for støjende) lir til ørerne. Jeg nåede aldrig helt op at ringe, men var med langt hen af vejen. 4 ud af 6 til Soundgarden.

 

 • Soundgarden_12
 • Forfatter: Thomas Schlein
 • Soundgarden_2
 • Forfatter: Thomas Schlein
 • Soundgarden_7
 • Forfatter: Thomas Schlein

Se hele galleriet her

 

Yderligere information

 • Band/Kunstner/Tour: Soundgarden
 • Karakter: Karakter: 4.0
 • Koncert dato: Mandag, 09 September 2013
 • Koncert sted: Forum
 • By: København
 • Genre: Grunge, Hard Rock

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.