fbpx

Kiss, Five Finger Death Punch Fremhævet

Kiss, Five Finger Death Punch

1973 – begyndelsen for Kiss. Nu er vi nået til år 2013, og så kan man spørge om Kiss stadig har et eksistensgrundlag. Ud fra et forholdsvist lavt publikumsantal i aften var det måske ikke tilfældet ved første øjekast. Men de tilstedeværende fik så sandelig noget for pengene.  

Før vi skulle have lov at se giraffen, havde Five Finger Death Punch fået æren af at varme os op.
Man kan i øvrigt undre sig over valget af opvarmning. Jovist, 5FDP er langt fra det hårdeste (de er vel i virkeligheden kun lige på kanten af at kunne kaldes metal), men udover dét, er det ikke et band jeg ellers ville placere i nærheden af Kiss.

Five Finger Death Punch


Det amerikanske hardrock/alternative metal band Five Finger Death Punch havde deres opstart tilbage i 2005. Debutalbummet ”The Way Of The Fist” udkom i 2007. De fulgte op med ”War Is The Answer” 2 år senere. Et album, som titlen antyder, nok ikke ville falde i manges smag. Albummet handler da også primært om USA og de mange krige som de kaster sig ud i, men sangene har en kritisk tilgang til bare at sende de mange unge mennesker ud for ingenting – eller uden at oplyse dem ordentligt. Men albummet havde ingen antydninger af at være et anti-war album.


Det 3. album, med titlen “American Capitalist”, udkom i 2011. Igen er det en titel som mange europæere nok vil undre sig over. Titlen er, modsat hvad man måske skulle tro, ikke en kritik af at være ”en amerikansk kapitalist”, men faktisk en hyldest til netop dét og den kultur.

Jeg har ventet 4 år på at opleve 5FDP igen, efter den (som jeg husker det) intime og totalt gennemførte koncert i Lille Vega tilbage i 2009. Dengang havde de kun deres debutalbum at trække på, hvilket er en del hårdere end de næste 2 udgivelser de i mellemtiden har smidt på gaden. Jeg har sidenhen været oprigtigt i tvivl om 5FDP rent var selvudnævnte kapitalister, og fortalere for krig, eller om det var en kritik af selvsamme. Efter i aften var jeg ikke længere i tvivl.

Helt til tiden lægges der ud med ”Under And Over It” – singlen fra det seneste album. Det lyder ganske forfærdeligt. Det er i Forum, så man kan forvente en halvdårlig lyd, eller sommetider det der er værre. Men puha da… Det står ikke godt til. Vokalen drukner enten helt, eller også skærer den alt for højt igennem hele lydbilledet. Trommerne lyder som plastik. Volumen er så lav at man kan snakke normalt til sin sidemand.. Skidt, skidt start.

Det meste af publikum ser heller ikke ud til at kende 5FDP på forhånd. Undtagelsen kommer fra de forreste rækker, som igennem den meget korte koncert ser ud til at have en fest. Forsangeren fanger det også hurtigt, og henvender sig derefter mest til den gruppe.

5FDP, derimod, er en joke på scenen. Mage til selvfedme og se-hvor-hårde-vi-er udtrykket er sjældent set så meget som i aften. Hvis musikken så bare var hård eller ond eller grænseoverskridende eller ubehagelig. Men nej. Det er udelukkende teksterne som ville kunne siges at være kontroversielle i aften, men dem kan man ikke høre alligevel. Rockstar attituden fra forsangeren, og hans meningsløse spankuleren, er kvalmende overfladisk og dum. Han kaster konstant vandflasker ud til publikum (han drikker ikke af dem – han kaster dem bare ud). Da der på et tidspunkt er en enkelt flaske som kastes den anden vej, skynder en roadie sig at fjerne den igen. Alt ville gå galt hvis bandet skulle risikere at slå deres storetæer.

Kort sagt; det er ikke imponerende. Men igen, lyden er virkelig heller ikke på deres side. Det bliver en smule bedre hen imod “Hard To See”, men ikke meget. Volumen er også stadig i den lave ende.

Selve udførelsen af numrene, og de glade mennesker i front, er det mest positive jeg kan sige om koncerten. De 6 sange bliver spillet uden nogle dikkedarer og uden nogle tekniske fejl, så vidt jeg kan lytte mig frem til. Undtagelsen er, selvfølgelig, forsangeren som overlader alt, alt for mange stykker til publikum eller bare til luften foran ham. Enkelte gange tager nogle af de andre fra bandet over.
Men come on… Hvad sker der? Kan du ikke synge dem selv, ligesom du ellers gør på pladerne?

Det bliver kun til 25 minutters show fra 5FDP. Det er kort tid, selv for et opvarmningsband.
Jeg vil også sige, at jeg tror de forreste rækker har nødt koncerten, men at det for mit eget vedkommende står som en af de værste koncerter jeg har oplevet; måske er det når man oplever at et af sine yndlingsbands skifter stil/sælger ud?


For alle andre må det stå som en gennemsnitlig og umindeværdig koncert.
3 stjerner.

Sætliste:
1) – Under And Over It
2) – Burn It Down
3) – The Way Of The Fist
4) – Hard To See
5) – Bad Company (Bad Company cover)
6) – Lift Me Up

Kiss


Tilbage i 1971 begyndte det projekt som senere hen skulle blive til Kiss.
Efter diverse problemer i starten af 70’erne begyndte de imellem 1975 – 1978 at blive et band man kendte til pga. det vilde liveshow som bl.a. inkluderede en masse ild, fyrværkeri og raketter, et svævende trommesæt og selvfølgelig nogle opsigtsvækkende kostumer.

Kiss har igennem tiden udgivet intet mindre end 20 studie albums (24 hvis man tæller de 4 “solo albums” med som alle blev udgivet den 18. september 1978 og var opkaldt efter de, på det tidspunkt, 4 medlemmer i Kiss – Ace Frehley, Peter Criss, Gene Simmons og Paul Stanley).
Kiss består i øjeblikket af følgende:
Paul Stanley (The Starchild), siden 1973 – rytmeguitar og lead vocals.
Gene Simmons (The Demon), siden 1973 – bass og lead vocals.
Eric Singer (Catman), fra 1991 – 1996, 2001 – 2002 og senest fra 2004 og fremefter – trommer/percussion og backing vocals.
Tommy Thayer (The Spaceman/The Space Ace), siden 2002 – lead guitar og backing vocals.

De to storskærme placeret på hver side side af Forums store scene sætter stemningen i vejret, da der bliver zoomet ind fra Jorden, set fra rummet, til Europa og dernæst til Danmark og til sidst helt ned til Forum – Goggle Earth/Kiss, you rule; sejt stunt til at åbne ballet. Efter den obligatoriske ”You wanted the best, you got the best. The hottest band in the world; KISS!”, sætter de aldrende og maskerede galninge gang i et sandt overflødighedshorn af klichéer; fyrværkeri, ild og det der er vildere; det vildere kommer jeg til senere. Allerede efter et par numre deles Forum op i 2 dele og skal så konkurrere i at råbe højest. Kliché, men det er Rock’N’Roll.

Lyden har forbedret sig rigtig meget siden Five Finger Death Punch. Volumen når efter et par sange op på et ganske passende niveau, men det som virkelig larmer, er de konstante brag fra fyrværkeriet fra scenen. Til gengæld halter sammenspillet til tider, og især tempoet fra trommerne er sommetider langt bagude; det føles ikke altid som om de 4 herrer er det samme sted. Det er heldigvis langt fra hele tiden, men alligevel hyppigt nok til at bemærke.

Det er spøjst at se hvor mange forskellige grupper Kiss’ musik egentlig taler til. Her er både og mænd fra alt imellem 15 – 50. Der er også en del unge mennesker, men Kiss har efterhånden 40 år på bagen, og derfor er det primært folk i 30’erne og 40’erne som dominerer rent aldersmæssigt.
Det er især de malede fans som stikker ud. Der er virkelig mange af dem! Jeg ser også en familie på 2 voksne og 2 børn – alle malede. Moderen har endda taget en skoletaske med; det kunne jo være de små pus ikke nåede hjem i aften.

Den kombinerede guitar/trommesolo solo – eller dyst om man vil – i ”Outta This World”, er cool, men tager først for alvor fart da Starchild bliver kørt op mod loftet. Der skydes fyrværkeri ”ud” af guitaren, og endda ud igennem en bazooka som trommeslageren behændigt tager sig af. Men det er først når The Demon spytter/savler blod udover sig selv i ”God Of Thunder”, og dernæst løftes helt op til den edderkoppelignende installation i metal, som på skummel og dunkel vis overskygger scenen, at vi ved Kiss for alvor er i huset – og ja, selvfølgelig skal Starchild ud i midten af salen under “Love Gun”. Det er hvad Kiss først og fremmest handler om; showet.

Snart er der en latterlig mængde konfetti i luften, også skal der sgu også smadres en guitar.
Gode gamle Kiss. Det er rutine, men efter 40 år i manegen kan det virke unødigt at ændre på en kendt, og velsagtens godkendt, formular. Det er også rutine af Starchild mere oftere end hvad bør være tilladt råber ”how do you feel CopenHAGEN” – så meget at man til sidst begyndte at blive træt af det. Men hey, det er Kiss.

Normalt, som jeg har forstået det, er det meningen at den store edderkop skal folde sine arme sammen omkring scenen under afslutningsnummeret ”Black Diamond”. Det skete bare ikke i aften, da den åbenbart ikke funkede. Som et af medlemmerne fra Kiss selv sagde, var det meningen at den ”skulle komme ned, folde sine arme omkring os og pisse udover det hele”. Som sagt skete det ikke, og derfor kunne man godt have rundet af med “I Was Made For Lovin’ You” – det ville have været en langt bedre afslutning, siden det trods alt må betragtes som værende et af de største hits, hvis ikke det største, fra Kiss’ side.

Udover ovenstående punkt, også især trommeslagerens uregelmæssige besvær med at følge med de andre, var det en rigtig god koncert – men altså ikke af de bedste Kiss har leveret.
For mig at se er det ikke alderen som trykker, for hos Kiss lever rocken et fedt liv. Det er ikke den spontane og rebelske rock, men med gimmicks og et image, som dengang var grotesk, men i dag blot velkendt, kan man komme et meget langt stykke, også selvom menneskerne bag ikke spiller så godt som de har gjort i fordums tider. 5 små stjerner herfra, og da jeg nu har set Kiss 2 gange til et fuldstændigt identisk show, kan jeg med sikkerhed sige at de ikke står særlig højt på min liveliste. Faktisk er jeg i tvivl om det er noget jeg ville se igen.

Sætliste:
1) – Psycho Circus
2) – Shout It Out Loud
3) – Let Me Go, Rock ‘N’ Roll
4) – I Love It Loud
5) – Hell Or Hallelujah
6) – War Machine
7) – Heaven’s On Fire
8) – Deuce
9) – Say Yeah
10) – Shock Me
11) – Outta This World
12) – God Of Thunder
13) – Lick It Up
14) – Love Gun
15) – Rock And Roll All Nite
Encore:
16) – Detroit Rock City
17) – I Was Made For Lovin’ You
18) – Black Diamond
God Gave Rock ‘n’ Roll To You II

Yderligere information

  • Band/Kunstner/Tour: Kiss, Five Finger Death Punch
  • Karakter: Karakter: 4.0
  • Koncert dato: Tirsdag, 11 Juni 2013
  • Koncert sted: Forum
  • By: København
  • Genre: Hard Rock, Metal, Rock, Rock N' Roll

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.