fbpx

Metallica - Françias Pour Une Nuit

Metallica - Françias Pour Une Nuit

Romerne erobrede området omkring det, der i dag hedder Nimes, omkring år 600 f.Kr. Omtrent 2600 år senere blev byen atter erobret. Ikke af kampklædte romerske soldater, men af fire aldren-de mænd, bevæbnet med hvert deres instrument: Som afrunding på deres Death Magnetic Tour 2009, indtog Metallica et gammelt romersk amfiteater, der i sin tid blev brugt til gladiatorkampe og senere til den provençalske udgave af tyrefægtning. Det var dog hverken gladiatorer eller tyre-fægtere, der dominerede arenaen denne juliaften sidste år.
Koncerten starter, som altid, med Ennio Morricones The Ecstasy of Gold brølende ud over publi-kum – og allerede på dette tidspunkt fornemmer man, at der er tale om noget stort. Udover en helt unik kulisse med et forventningsfuldt fransk publikum, er det et toptrimmet Metallica, der entrerer scenen til tonerne fra Blackened. Her slår det mig, at selvom det er et metalband, der går på scenen, så ser de sgu ikke videre ’onde’ ud; Kirk Hammett står og spiller Blackened med et stort smil på, ligesom Lars Ulrich sidder storsmilende bag sit trommesæt. Der er på intet tidspunkt tvivl om, at på scenen står der fire gutter, der elsker deres job – og ærligt talt, så er det da heller ikke det værste job i verden!
Den positive energi de alle fire udstråler smitter af på såvel publikum som seer, og hele vejen igennem koncerten er der drøn på, som der som regel er, når Metallica går på scenen. Hitparaden, der består af numre fra stort set samtlige deres plader (Load og St. Anger undtaget), bliver suppleret med det efterhånden obligatoriske pyrotekniske show, overdådigt lysshow og en fantastisk interaktion med publikum. Alt dette har produceren formået at indfange på dvd’en, således at man som seer nærmest føler, at man er der selv. En gimmick jeg finder vældigt underholdende er, at kameraerne ryster, når bassen eller trommerne hamrer igennem – så er det lige før det kan mærkes i mellemgulvet.
Der er ingen tvivl om, at Metallica er et af verdens største metalbands – uanset hvad onde tunger end måtte sige om den sag. Det kan godt være, at de er ved at være oppe i årene, og muligvis ikke kan præstere helt så godt som i fordums tid, men jeg synes nu de klarer det rigtig, rigtig godt. Det kan ligeledes godt være, at de har lavet nogle albums, der måske skulle være blevet i øvelokalet, men med Death Magnetic synes jeg nu, de har meldt sig på banen igen, som det mastodontnavn de nu engang er! Alt i alt er jeg dybt imponeret over Metallicas præstation på denne dvd – da jeg i sin tid så dem i Århus, blev jeg en anelse nervøs, da James Hetfield flere gange havde problemer med at ramme de høje toner, uden stemmen knækkede. Dette er ikke et problem her; alle toner sidder knivskarpt, og selv Lars Ulrich rammer faktisk ret præcist hele vejen igennem. Så hvis Metallica ikke fik deres andet gennembrud med Death Magnetic, så beviser de i hvert fald på denne dvd, hvad det er de kan – og hvad de er gode til! For denne udgivelse er en af de bedste siden ”Cunning Stunts” – selve koncertdelen er i hvert fald fantastisk!
Ekstramaterialet er derimod mere tvivlsomt, og det er derfor den sidste stjerne ikke bliver tildelt Metallica i denne omgang: Der er en interviewdel med bandet, hvor de enkeltvis fortæller om dette og hint – men spørgsmålene bliver stillet på fransk – uden tekstning, og mit franske er et veludviklet nok, til at jeg fatter, hvad de bliver spurgt om. Godt nok kan man gætte essensen, når de svarer, men helheden forsvinder lidt. Dette er naturligvis fordi ”Françias Pour Une Nuit” oprindeligt kun var tiltænkt det franske publikum, men jeg synes man kunne have gjort sig den ulejlighed at smide engelske undertekster på det franske!
Anden del af ekstramaterialet synes jeg er mere eller mindre overflødigt: Metallica har som be-kendt i mange år benyttet sig af publikum – foran scenen havde de i gamle dage en såkaldt ’Snake-Pit’, og dem der stod heri fik lov til at filme koncerten. I dette tilfælde er der fem, der har vundet rettigheden til at filme koncerten, og de fem videoer bærer tydeligt præg af, at være filmet med amatørudstyr, så de er egentlig ikke meget værd at se på. Det eneste formål de tjener, er at give et billede af stemningen blandt publikum, men den synes jeg så udmærket man fornemmer, når de professionelle kamerafolk filmer de mange tusinde franskmænd, der står og råber!
Men hovedindholdet på ”Françias Pour Une Nuit” er helt klart værd at se, for Metallicas optræden er exceptionel og kameraerne har fanget alle de fede detaljer, sådan at man kan få to timers energiudladning fra verdens største metalband helt hjem i stuen!

Trackliste:
1. Blackened
2. Creeping Death
3. Fuel
4. Harvester of Sorrow
5. Fade to Black
6. Broken, Beat & Scarred
7. Cyanide
8. Sad But True
9. One
10. All Nightmare Long
11. The Day That Never Comes
12. Master of Puppets
13. Dyers Eve
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman
16. Stone Cold Crazy
17. Motorbreath
18. Seek And Destroy

Total spilletid: 2:11:52


Revolution Music vil gerne takke Universal Music for tilsen-ding af dette album.

Yderligere information

  • Band/Kunstner: Metallica
  • DVD titel: Françias Pour Une Nuit
  • Karakter: Karakter: 5.0
  • Pladeselskab: Universal Music
  • Samarbejdspartner: Universal Music
  • Genre: Metal

Skriv en kommentar

Vær sikker på, at du indtaster al krævet information, markeret med en stjerne (*). HTML kode tillades ikke.